Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti
Srijeda, 29 Ožu 2023

Započela akcija „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica - Đelekovec u 2023. godine“

E-mail Ispis PDF

Postavljanjem zaštitnih ograda na prometnici Koprivnica – Đelekovec, dana 15. ožujka 2023. godine započela je akcija „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec u 2023. godine". U akciji koju je organizirala i koordinirala Javna ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije (u daljnjem tekstu: Javna ustanova) sudjelovalo je 28 učenika trećih i četvrtih razreda Gimnazije „Fran Galović" Koprivnica. Na samom početku sudionike akcije i njihove profesore prigodnim riječima pozdravio je zamjenik župana Ratimir Ljubić, te pohvalio njihovu zainteresiranost za očuvanje prirode i sudjelovanje u akcijama koje mogu tome pridonijeti. U ime Javne ustanove sudionike je pozdravila ravnateljica Željka Kolar. Napomenula je da je ovogodišnja akcija spašavanja vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec samo nastavak višegodišnje suradnje Javne ustanove i Gimanzije „Fran Galović" Koprivnica. Također je pohvalila suradnju s Općinom Koprivnički Ivanec koja se ove godine pridružila akciji, te je uz njenu pomoć odvezeno i zbrinuto smeće i otpad koje su učenici sakupili na lokaciji akcije.

Zaštitne ograde postavljene su uz lijevu stranu prometnice Koprivnica – Đelekovec i to u dužini od cca 1 kilometar. Ogradu čine cca 30 centimetra visoke onduline ploče koje su vodoravno postavljenje jedna uz drugu, te pričvršćene metalnim, zaobljenim šipkama zabijenima u tlo. Uz ploče na razmaku od cca 10 metra iskopane su rupe u koje su stavljene kante koje služe da u njih padaju žabe, koje će se nakon toga prenositi preko ceste u baru.

Žabe su divlje životinje koje spadaju u skupinu vodozemaca, a vodozemci su jedna od najugroženijih skupina životinja na Zemlji. Razlog njihove ugroženosti je nestajanje, degradacija i fragmentacija staništa te nepoželjne ljudske aktivnosti u okolišu. Njihova temperatura tijela ovisi o temperaturi okoline, te stoga one zimi hiberniraju zakopane u zemlji, mulju ili sakrivene pod lišćem. Dolaskom viših temperatura oko 15 °C žabe postaju aktivne i kreću na parenje, te migriraju do mrjestilišta koje čini vodeno stanište u koje žabe polažu svoja jaja. Stoga je lokacija prometnice Koprivnica – Đelekovec, gdje je s jedne strane ceste šumsko stanište, a s druge strane vodeno stanište, mjesto koje je žabama vrlo interesantna lokacija za razmnožavanje. Međutim, njihov prelazak preko te vrlo frekventne prometnice je opasan, te brojne žabe bivaju pregažene od strane brojnih vozila koja njome prolaze.

Kako bi se pridonijelo očuvanju barem jedne vrste vodozemaca, u ovom slučaju žaba, koji su inače i dobri indikatori bioraznolikosti, važni članovi hranidbenog lanca, te korisne životinje i za dobivanje brojnih vrsta lijekova i ove godine provodi se akcija njihova spašavanja.

Spomenuta akcija odvijati će se tijekom mjeseca ožujka i travnja, a njeno trajanje ovisiti će o vremenskim prilikama i temperaturi zraka.

Da se uključe u nastavak akcije „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica - Đelekovec u 2023. godine", odnosno identifikaciju, prebrojavanje i prijenos u kante upalih žaba preko ceste u baru pozvani su svi zainteresirani, a sve informacije o uključivanju u akciju dostupni su ovdje.

IMG 7597

IMG 7402IMG 742820230315 13334020230315 133348IMG 7443IMG 7476IMG 7483IMG 7518IMG 7524IMG 753620230315 13530420230315 13522920230315 134303IMG 7490IMG 7553IMG 7576IMG 757120230315 142722-001IMG 757920230315 143142

Poziv za uključivanje u akciju „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica - Đelekovec u 2023. godine“

E-mail Ispis PDF

Dana 15. ožujka 2023. godine će Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije će započeti Akciju „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica - Đelekovec u 2023. godine".

Spomenuta akcija započeti će u 13,00 sati postavljanjem zaštitne ograde uz prometnicu Koprivnica – Đelekovec. Tu aktivnost Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije provesti će u suradnji s Gimnazijom „Fran Galović" Koprivnica. Nakon toga daljnje aktivnosti uključivati će svakodnevni prijenos u kante sakupljenih žaba s jedne strane prometnice na drugu (u baru), prebrojavanje i identifikaciju sakupljenih jedinki, te unošenje podataka o sakupljenim jedinkama u obrazac.

Ukoliko ste zainteresirani

Pozivamo Vas da se uključite u akciju

„Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2023. godini"

i to u razdoblju 15. ožujka 2023. godine do najkasnije 30. travnja 2023. godine

 

Svi zainteresirani za uključivanje u akciju obavezno moraju:

- prije odlaska na teren kontaktirati Javnu ustanovu telefonom na 048/621-790 ili 098/374-250 ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ,

- prilikom prebrojavanja i prijenosa vodozemaca (žaba) obavezno nositi reflektirajući prsluk,

- ukoliko se provode akciju u večernjim satima sa sobom ponijeti i baterijsku lampu za osvjetljavanje područja i uočenih jedinki,

- nakon akcije prebrojavanja vodozemaca (žaba) ispuniti obrazac koji mogu preuzeti ovdje, te ispunjeni obrazac dostaviti u Javnu ustanovu, na adresu Florijanski trg 4/II ili putem elektroničke pošte na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

Materijale s fotografijama i opisom najčešće uočenih vrsta u dosadašnjim akcijama spašavanja vodozemaca (žaba) na području na prometnici Koprivnica-Đelekovec možete preuzeti ovdje.

IMG 4829IMG 4806IMG-20220329-WA0001IMG 4825IMG 4827

Održano Javno izlaganje prijedloga „Plana upravljanja posebnim rezervatom i područjem ekološke mreže Đurđevački peski“

E-mail Ispis PDF

U ponedjeljak 20. veljače 2023. godine, u Đurđevcu je održano Javno izlaganje prijedloga „Plana upravljanja posebnim rezervatom i područjem ekološke mreže Đurđevački peski".

Na početku Javnog izlaganja, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar sve prisutne je pozdravila te je zahvalila svima na dolasku. Na Javnom izlaganju bili su prisutni predstavnici Particip-a GmbH, predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, predstavnici škola, Hrvatskih šuma, grada Đurđevca, turističke zajednice, Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije, Županijske uprave cesta, INA-e te Komunalnih usluga d.o.o. grada Đurđevca. Napomenula je kako je razlog okupljanja Javno izlaganje prijedloga „Plana upravljanja posebnim rezervatom i područjem ekološke mreže Đurđevački peski" (PU 066) koji je dan na Javnu raspravu koja traje od 06. veljače do 07. ožujka 2023. godine i u tom razdoblju javnost može dati svoje primjedbe i prijedloge pismenim putem ili u knjigu primjedbi na adresi Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije. Također, taj Plan je objavljen na internetskoj stranici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije te internetskoj stranici Koprivničko-križevačke županije.

Na početku prezentacije, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, ukratko je objasnila što je plan upravljanja, zašto se donosi, koja je njegova svrha te je naglasila njegov proces izrade. Nakon toga osvrnula se na obilježja područja obuhvaćenog ovim Planom te je naglasila da se na tom području nalaze ciljni stanišni tipovi kontinentalne sipine i panonski travnjaci na pijesku čije su vezane vrste sivkasta gladica i vlasulja bradica, te ciljna vrsta leptir danja medonjica koji je vezan uz šumske rubove.

U prezentaciji se osvrnula i na aktivnosti koje će se provoditi u sklopu ovog prijedloga „Plana upravljanja posebnim rezervatom i područjem ekološke mreže Đurđevački peski" u kojima će se unutar aktivnosti vezanih za očuvanje prirodnih vrijednosti nastaviti provoditi aktivnosti koje su provjerene i koje se rade već godinama i koje su dale dobre rezultate. Nastavit će se suradnja sa zainteresiranim dionicima vezano za praćenje stanja u području obuhvata Plana, redovito će se pratiti stanje ciljnih stanišnih tipova i ciljne vrste, planira se napraviti vegetacijska snimka područja, nastavit će se redovito uklanjati nepješčarska vegetacija na postojećoj održavanoj površini, ali će se i redovno proširivati ta površina. U sklopu aktivnosti vezanih za posjećivanje, edukaciju i interpretaciju planiraju se odrađivati aktivnosti kroz koje bi se prezentirao Posebni rezervat i područje ekološke mreže Đurđevački peski. Isto tako, educirat će se javnost o vrijednosti tog područja, kako da se ponašaju unutar tog zaštićenog područja, nastavit će se s provođenjem terenske nastave i suradnje sa školama i vrtićima. Uz održavanje postojeće infrastrukture u planu je izgradnja nove promatračnice/vidikovca te izrada dodatnih sadržaja namijenjenih osobama s invaliditetom. S obzirom da Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije koordinira većinu aktivnosti, potrebno je i osigurati stalnu edukaciju djelatnika, zaposliti stručne osobe, surađivati s upravljačima drugih sličnih zaštićenih područja ili područjem ekološke mreže kako bi se primjeri dobre prakse mogli preslikati i na naša područja, poticati, podupirati i sudjelovati u projektima s drugim korisnicima područja Posebnog rezervata i područja ekološke mreže Đurđevački peski.

Obrazlažući temu zonacije naglasila je da cijelo područje obuhvaćenom ovim Planom upravljanja spada u II. zonu usmjerene zaštite, odnosno da je to područje u kojem je prisutnost ljudi dovela do promjena u ekosustavima pa je radi očuvanja njihove bioraznolikosti potrebno provoditi određene aktivne mjere upravljanja.

Poslije prezentacije uslijedila su pitanja i rasprava na kojoj su svi prisutni iskazali zainteresiranost i spremnost na suradnju u vezi aktivnosti koje će se provoditi na području obuhvata „Plana upravljanja posebnim rezervatom i područjem ekološke mreže Đurđevački peski" te na predloženi Plan nisu imali primjedbi.

IMG 7278-001IMG 7282-001IMG 7308-001IMG 7351-001

Obilježena 12. godišnjica proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava zaštićenim područjem

E-mail Ispis PDF

Centralno obilježavanje 12. obljetnice proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava održano je ove godine u Osijeku, dana 10. veljače 2023. godine. Tom obilježavanju nazočile su u ime upravljača zaštićenog područja Regionalnog parka Mura-Drava javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode s područja Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Virovitičko-podravske županije te predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, MUP-a, udruge Zeleni Osijek, JUPP-a Kopački rit, Danube parks-a, te Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Na početku prisutnima su dane informacije o Regionalnom parku Mura-Drava, o njegovoj lociranosti i površini te svrsi zaštite. Nakon toga prisutnima su se obratili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Igor Ružička i voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek Vlado Jumić koji su izrazili zadovoljstvo što se obilježava obljetnica proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava u suradnji s dionicima iz više županija kroz koje se proteže to zaštićeno područje.

Nakon toga ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, održala je prezentaciju pod nazivom „Projekti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u području Regionalnog parka Mura-Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji". Tom prezentacijom istaknula je važnost tog višestruko zaštićenog prirodnog područja i na nacionalnoj, ali i na međunarodnoj razini. Spomenula je i najvažnije projekte koje je provodila ili u koje je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije bila uključena u razdoblju od 2011. godine, odnosno od perioda proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava pa sve do danas. Kroz brojne aktivnosti u tim projektima, napravljena je infrastruktura (vidikovci, promatračnice za ptice, sjenice, poučne staze, informativno-edukativne table i oznake), izrađene su brojne stručne studije, napravljeni su edukativni materijali, nabavljena je oprema i slično.

Ravnateljica Javne ustanove Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo prezentirala je aktivnosti u projektu LIFE pod nazivom „Prekogranična suradnja na revitalizaciji kompleksa riječnih staništa na području Natura 2000, akronim projekta: Old Drava".

Ravnateljica Javne ustanove Varaždinske županije Sanja Kopjar prezentirala je aktivnosti javne ustanove na području Regionalnog parka Mura-Drava pod nazivom „Aktivnosti JU Priroda Varaždinske županije na području RP Mura-Drava (projekti Riverside, LifelineMDD, Program ruralnog razvoja)".

Hrvatske šume predstavile su svoj projekt „Naturavita", MUP je prezentirao aktivnosti „Razminiravanje unutar RP Mura-Drava", a Hrvatske vode su prezentirale svoje aktivnosti pod nazivom „Restauracijski projekti na području Regionalnog parka Mura-Drava".

Nakon provedenih prezentacija svi prisutni složili su se da obilježavanje obljetnice proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava postane tradicija i da se taj dan svake godine obilježi u jednoj od županija koje upravljaju područjem Regionalnog parka Mura-Drava.

BACKGROUND 01aOBLJETNICA MURA DRAVA 0006OBLJETNICA MURA DRAVA 0054OBLJETNICA MURA DRAVA 0061OBLJETNICA MURA DRAVA 0091OBLJETNICA MURA DRAVA 0113

Stranica 1 od 44

 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »