Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Novosti » Održano Javno izlaganje Prijedloga izmjene granica i kategorije zaštite "Posebnog zoološkog rezervata Veliki Pažut"
Srijeda, 06 Srp 2022

Održano Javno izlaganje Prijedloga izmjene granica i kategorije zaštite "Posebnog zoološkog rezervata Veliki Pažut"

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo kulture je u skladu s Zakonom o zaštiti prirode ("Narodne novine" broj 70/05 i 139/08) pokrenulo postupak izmjene granica "Posebnog zoološkog rezervata Veliki Pažut" u "Posebni ornitološki rezervat Veliki Pažut".

Dana 8. veljače 2011. godine predstavnici Ministarstva kulture održali su Javno izlaganje Prijedloga izmjene granica i kategorije zaštite "Posebnog zoološkog rezervata Veliki Pažut" u prostorijama društvenog doma u Legradu. U ovom postupku Javnog uvida u Prijedlog izmjena granica i kategorije zaštite "Posebnog zoološkog rezervata Veliki Pažut" koji je započeo 14. siječnja u Općini Legrad omogućen je uvid u Stručnu podlogu za promjenu kategorije zaštite i izmjenu granice za "Posebni ornitološki rezervat Veliki Pažut". Tu stručnu podlogu izradio je Državni zavod za zaštitu prirode, a njom se predlaže promjena kategorije "Posebnog zoološkog rezervata Veliki Pažut" u "Posebni ornitološki rezervat Veliki Pažut". U novom prijedlogu se zaštićeno područje smanjuje za oko 300 ha. Kao razlog za promjenu granica i kategorije zaštite "Posebnog zoološkog rezervata Veliki Pažut" navode se stručni razlozi i daljnje sprečavanje šteta koje čine lovne vrste na poljoprivrednim površinama u tom zaštićenom području. Te poljoprivredne površine se novim prijedlogom isključuju iz granica novog zaštićenog područja.

Očitovanja, prijedloge i primjedbe na Prijedlog izmjene granica i kategorije zaštite mogu se upisati u knjigu primjedaba u prostorijama Općine Legrad, Trg Svetog Trojstva 52a, Legrad ili poslati provoditelju postupka Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, Zagreb zaključno s 14. veljače 2011.- godine. Pozivaju se svi zainteresirani da dostave svoja očitovanja, prijedloge i primjedbe.